Pedodontia sau stomatologia pediatrica se ocupa cu tratamentul dintilor copiilor, si este o ramura deosebit de importanta a medicinii dentare deoarere reprezinta primul contact al micutilor pacienti cu medicul dentist. Din acest motiv este esential sa castigam increderea celor mici inca din prima intalnire, astfel incat vizita la cabinet sa devina pentru copii, de ce nu, o joaca.
ERUPTIA DINTILOR DE LAPTE incepe in jurul varstei de 6 luni, si se termina la aproximativ 2 ani si jumatate, urmand ca la 6 ani sa apara primul dinte permanent. Pot aparea si mici neconcordante, ce nu au o importanta patologica, fiecare organism avand propriul ritm de dezvoltare. Succesiunea de eruptie a dintilor de lapte este urmatoarea:
CARIA DE BIBERON este o forma agresiva de carie dentara intalnita la sugari. Cauza o reprezinta expunerea prelungita a dintilor frontali ai copilului cu lichidele bogate in zahar din biberon (lapte, sucuri, etc). Caria de biberon duce la pierderea rapida a dintilor de lapte, cu consecintele asociate. Parintii sunt sfatuiti sa preintampine eventualele probleme dentare prin limitarea consumului de dulciuri, caramele, sucuri acidulate sau acadele, ce contin foarte mult zahar, favorizand aparitia cariilor dentare. Ingrijirea corecta a acestor dinti este esentiala pentru ca micul pacient sa aibe o dentitie sanatoasa la varsta adulta. Spre deosebire de dintii permanenti, dintii de lapte au o mineralizare mai slaba, sunt mai sensibili la carii ce avanseaza repede catre camera pulpara (sau "nerv").
Se recomanda perierea dintilor imediat ce primul dinte de lapte a erupt. Se folosesc periute speciale pentru copii si paste de dinti ce contin Fluor, in cantitati mici pentru a evita inghitirea acesteia.
In jurul varstei de 5 ani copilul ar trebui sa se spele singur pe dinti, insa este important controlul zilnic facut de parinti.
Conceptia ca acesti dinti nu au nevoie de ingrijire deoarece oricum se vor pierde este total eronata, din urmatoarele motive:
ERUPTIA DINTILOR PERMANENTI se realizeaza intre 6 si 13 ani, perioada in care pacientii au o dentitie "mixta", prezenti fiind atat dinti de lapte cat si dinti permanenti. Aceasta perioada necesita o atentie deosebita privind igiena dentara, deoarece prezenta placii bacteriene, sau a proceselor carioase pe dintii de lapte poate conduce la aparitia cariilor pe dintii permanenti, lucru frecvent neobservat de parinti.
CONSULTATIA ORTODONTICA. In jurul varstei de 6-7 ani se recomanda primul consult la medicul specialist ortodont, deoarece astfel se poate preintampina instalarea unor eventuale dizarmonii dentare (inghesuiri, transpozitii, spatieri, incluzii, etc). Un consult de specialitate realizat la timp poate elimina necesitatea purtarii aparatului dentar, sau poate trata dizarmonia dentara in curs de instalare mult mai usor. Pedodontia cuprinde o serie de masuri profilactice (fluorizari locale, sigilari dentare) dar si terapeutice (tratamentul cariei dentare, sau complicatiilor acestora);
FLUORIZAREA LOCALA se realizeaza in scopul reducerii riscului de aparitie al cariei dentare, si actioneaza ca o bariera in progresia acesteia. Tratamentul de fluorizare se realizeaza dupa efectuarea unei igienizari perfecte a cavitatii bucale, deoarece fluorul penetreaza mult mai usor suprafetele dentare neacoperite de placa bacteriana sau de tartru. Procedeul consta in aplicarea pe dinti a unor produse profesionale, concepute in acest scop: lacuri, geluri sau paste, ce contin o cantitate ridicata de Fluor. Dupa tratament, pacientul nu va clati gura, nu va manca sau va bea apa pentru aproximativ 30 de minute.
SIGILAREA DENTARA este o masura profilactica ce se realizeaza cu scopul de a preveni aparitia cariilor dentare, si consta in aplicarea unui material de sigilare in santurile si fosetele maselelor (de lapte sau definitive), zone unde se formeaza procesul carios. Sigilantul este un material special, ce umple aceste zone retentive de placa bacteriana ale dintilor, realizand astfel o suprafata mai usor de igienizat si mult mai putin expusa riscului de carie. In plus contine particule de Fluor ce se elibereaza treptat, realizand o bariera ce tine bacteriile departe de zonele retentive ale dintilor.
OBICEIURILE VICIOASE. In afara igienei dentare, parintii trebuie sa fie foarte atenti la asa-zisele "obiceiuri vicioase", cum ar fi: interpozitia degetului sau a obiectelor (creion, jucarii) in cavitatea bucala, muscatul buzelor sau a limbii, respiratia orala, deoarece acestea pot favoriza instalarea unor dizarmonii dentare (inghesuiri, spatieri, muscatura incorecta, etc) si duc la necesitatea purtarii aparatelor dentare pentru corectare.