Ortodontia se ocupa cu corectarea pozitiei dintilor. Dizarmoniile dento-maxilare, pe langa aspectul evident inestetic, pot afecta in timp sanatatea gingiilor, a dintilor si a articulatiei temporo-mandibulare. Totodata o masticatie deficitara datorata problemelor de ocluzie (“de muscatura”) poate avea urmari asupra tubului digestiv.
Desi impresia generala este ca aparatele dentare sunt numai pentru copii si adolescenti, modificari ale pozitiei dintilor se pot realiza la orice varsta, astfel ca tot mai multi adulti opteaza pentru acest tip de tratament.
In perioada de copilarie si adolescenta, oasele maxilare fiind in crestere, este mult mai usor de modificat pozitia dintilor. In faza de adult, datorita faptului ca maxilarele si-au incheiat cresterea, durata tratamentului orthodontic poate dura mai mult.
Desi este costisitor, tratamentul ortodontic este o investitie pe termen lung in sanatatea danturii dumneavoastra.
Pentru multa vreme pacientii au fost descurajati in a alege tratamentul ortodontic si datorita aspectului total inestetic al aparatelor ortodontice.
Tehnologia de ultima ora a permis inlocuirea bracketilor metalici clasici cu bracketi din ceramica sau safir, acestia din urma fiind net mai estetici. Braketii ceramici sau din safir sunt de culoarea dintelui si sunt observabili doar de aproape, astfel ca pacientii pot zambi cu incredere fara a se simti stanjeniti.
Fara dar si poate, cea mai mare inovatie in ortodontie o reprezinta tehnica Incognito sau tehnica Linguala, si consta in aplicarea bracketilor pe fata orala (fata interioara) a dintilor, astfel ca aparatul dentar este complet invizibil.
Bracketii folositi in aceasta tehnica sunt din aur si sunt confectionati in laboratoare din strainatate.
Invisalign este un tratament ortodontic inovator ce utilizeaza gutierele (denumite si aligner) pentru a indrepta si a corecta pozitia dintilor dumneavoastra. Tratamentul consta in purtarea unor gutiere transparente, incolore si foarte usor de purtat. Sunt detasabile, nu sunt cimentate pe dinti precum aparatele ortodontice clasice, deci sunt mai confortabile pentru pacienti.
In urma consultatiei, medicul ortodont va lua mulajul dintilor dumneavoastra si se vor confectiona o serie de gutiere, care purtate aproximativ doua saptamani fiecare, vor corecta putin cate putin alinierea dintilor pana in pozitia dorita.
Nu toate dizarmomiile dento-alveolare se pot corecta prin acest tratament. Invisalign functioneaza efficient in cazul dizarmoniilr usoare sau medii. Numai in urma unui consult de specialitate puteti afla daca sunteti un candidat pentru Invisalign.
Tratamentul ortodontic reprezinta un procedeu terapeutic de a modifica pozitia dintilor, imbunatatind estetica si functionalitatea acestora. Desi impactul principal si cel mai vizibil este aspectul estetic, aparatul dentar are rolul de a corecta diverse dizarmonii maxilare, imbunatatind ocluzia dentara (modul in care dintii calca), masticatia sau fonatia.
O buna parte din populatie are dintii pozitionati incorect. Pe langa aspectul inestetic, dizarmoniile dentare pot duce la o serie de inconveniente in timp. Ocluzia (muscatura) incorecta se poate asocia cu o masticatie incorecta prin suprasolicitarea unor dinti si lipsa solicitarii altora, cu consecinte in timp asupra dintilor, muschilor masticatori si asupra articulatiilor maxilarelor. Inghesuirile dentare ingreuneaza igienizarea dentara, cu consecintele de rigoare: depunere de tartru si de placa bacteriana si favorizarea parodontozei dar si a cariilor interdentare. Tratamentul ortodontic imbunatateste atat estetica cat si functionalitatea aparatului maxilar.
Un prim consult ortodontic se recomanda in jurul varstei de 6-7 ani. Consultand pacientul la o varsta mica, medicul ortodont observa tiparul de dezvoltare al acestuia, si poate recomanda un tratament pre-ortodontic, ce are rolul de a impiedica instalarea unor dizarmonii maxilare. Tratamentul ortodontic propriu-zis, cu aparate dentare, se realizeaza la varsta adolescentei, dupa eruptia dintilor permanenti.
Tratamentul ortodontic nu este exclusiv copiilor si adolescentilor. Modificari ale pozitiei dintilor se pot obtine la orice varsta, astfel ca in ziua de azi tot mai multi adulti aleg acest tip de tratament pentru a avea un zambet mai frumos. Este adevarat ca inceput in adolescenta, intr-o perioada in care maxilarele sunt in dezvoltare, tratamentul ortodontic da rezultate rapid, datorita modificarii mai rapide a pozitiei dintilor.
In prima sedinta va avea loc primul contact cu medicul specialist ortodont. In urma consultatiei, se va realiza un dosar ortodontic ce va contine poze si radiografii ale danturii dumneavoastra. Avand la dispozitie toate aceste informatii medicul ortodont va propune un plan de tratament potrivit dumneavoastra.
Tratamentul ortodontic poate dura mai mult sau mai putin, in functie de complexitatea cazului. De asemenea durata tratamentului poate varia de la o persoana la alta, in funtie de viteza cu care dintii isi modifica pozitia. Majoritatea cazurilor necesita intre cateva luni si 2 ani. In toata aceasta perioada pacientii trebuie sa mentina o igiena orala impecabila si sa se prezinte la controalele periodice stabilite impreuna cu medicul ortodont.
Orice dinte care si-a schimbat pozitia are tendinta de a recidiva, de a reveni in pozitia din care a plecat. Din acest motiv, in anumite cazuri, dupa ce alinierea dentara a avut loc, este necesara purtarea unui aparat de contentie. Uneori contentia o realizeaza ocluzia ("muscatura").
Mentinerea incorecta a aparatelor dentare si lipsa igienizarii pot duce la aparitia cariilor si a depozitelor de placa bacteriana. Datorita bracket-urilor, a inelelor si a firelor de sirma, dintii devin mult mai greu de curatat decat in conditii normale, astfel ca riscul aparitiilor cariilor dentare este mai crescut. Este important ca pacientii sa fie motivati si sa respecte indicatiile date de medicul ortodont.
Exista si cazuri in care obtinerea spatiului necesar alinierii dintilor numai prin extractia unui dinte (de obicei primul premolar).
Datorita modificarii pozitiei dintilor, exista uneori anumite dureri ce pot aparea, in special imediat dupa o activare a aparatului, urmand ca acestea sa scada in intensitate pana la o noua activare.