Tratamente de top

Tehnologie de ultima generatie

Tratamente de canal

Endodontia este specialitatea medicinii dentare ce se ocupa cu prevenirea si tratamentul afectiunilor pulpei dentare (sau a “nervului”). Scopul tratamentului de canal este salvarea de la extractie si pastrarea pe arcada dentara a unui dinte a carui pulpa dentara (“nerv”) a suferit o infectie.

Cum se poate infecta pulpa dentara (“nervul”) ?

Cariile netratate la timp sau traumatismele dentare sunt cele mai frecvente cauze.Dupa infectia pulpei dentare, aceasta se necrozeaza (moare). Netratata, infectia cantonata initial in interiorul dintelui, se extinde spre osul maxilar, dand complicatii de mare amploare, ce in final duc la pierderea dintelui si a tesuturilor de suport.

In ce consta tratamentul de canal?

Tratamentul de canal consta in indepartarea pulpei dentare infectate din interiorul dintelui, urmata de dezinfectarea riguroasa si de obturarea acestui spatiu cu un material biocompatibil. Ulterior, pentru a putea fi pastrat pe arcada dentara, si pentru a preveni reinfectarea acestuia, dintele va fi restaurat fie printr-o obturatie, fie printr-o coroana dentara.

Care sunt avantajele tratamentului de canal sub microscop dentar?

Introducerea microscopului dentar in practica de rutina a revolutionat endodontia. Tratamente bazate in trecut doar pe simtul tactil, pot fi realizate astazi sub control vizual direct. Astfel rata de success a tratementului endodontic a crescut considerabil, salvandu-se dinti care in trecut erau sortiti extractiei.

Microscopul dentar permite vizualizarea sub lumina puternica si sub magnificatie intre 3 si 20 de ori a spatiului din interiorul dintelui, astfel ca medicul dispune de informatii suplimentare, observand detalii imposibil de decelat cu ochiul liber, in interiorul canalelor radiculare.

Utilizarea in practica de zi cu zi a microscopului dentar, a apex locatorului, a sistemului de izolare a dintelui prin diga, a micromotorului endodontic, a sistemului de obturatie de canal prin injectare la cald duce la tratemente de canal de cea mai buna calitate.

Cum stiu ca am nevoie de un tratament de canal?

Medicul stomatolog va stabili daca aveti nevoie de un tratament de canal. Elementele care sugereaza necesitatea unui astfel de tratament sunt durerea dentara spontana sau provocata de rece sau dulce, care se mentine mai mult de cateva minute, dureri la presiunea pe dinte, infectii, abcesul dentar.

Am nevoie de un tratament de canal. Ce inseamna acest lucru?

Scopul tratamentului de canal este de a pastra in cavitatea bucala un dinte ce a suferit o infectie a pulpei dentare (a "nervului"). Astfel, daca medicul dentist va recomanda un tratament de canal, acest lucru nu este neaparat o veste proasta, ci inseamna ca acel dinte poate fi pastrat ("salvat")

Nu este mai simplu sa extrag dintele respectiv?

Pierderea unui dinte este urmata de complicatii diverse, cum ar fi migrarea dintilor vecini si antagonisti, cu consecintele acestora. Mentinerea dintelui pe arcada inlatura necesitatea realizarii unei punti sau a unui implant dentar. Dinti care in trecut erau sortiti extractiei, astazi pot fi tratati si mentinuti in cavitatea bucala.

Orice dinte poate fi salvat prin tratament de canal?

Nu. Dintii cu infectii vechi si foarte mari, precum si dintii extrem de distrusi si de cariati, nu pot beneficia de tratament de canal, si vor fi extrasi.

Totusi, de ce este nevoie de un tratament de canal. Nu pot lua antibiotic in schimb?

Dupa moartea pulpei dentare, spatiul din interiorul dintelui contine resturi de tesut pulpar in descompunere, care reprezinta hrana pentru bacteriile venite din saliva. Conditiile prielnice din interiorul dintelui (intuneric, caldura, hrana, umezeala) fac din acest spatiu mort al organismului adapostul ideal de viata si de inmultire al bacteriilor. Absenta vaselor de sange, distruse o data cu moartea pulpei, impiedica mecanismele naturale de apararea ale organismului (anticorpi) sa actioneze in interiorul dintelui. Tot din acest motiv nici antibioticele nu pot actiona in interiorul dintelui, ci doar asupra tesuturilor inconjuratoare dintelui, ce contin vase de sange. Numai tratamentul de canal poate elimina infectia cantonata in interiorul dintelui

Doare tratamentul de canal?

Tratamentul de canal se realizeaza sub anestezie locala, prin urmare nu doare.

De ce doare un dinte desi nu mai are nerv?

In urma tratamentului de canal poate aparea o oarecare sensibilitate trecatoare la presiune pe dintele respectiv. Un antiinflamator poate ameliora aceasta durere, care de multe ori trece de la sine. Durerea sau alte simptome aparute la mai mult timp dupa tratamentul de canal, pot semnala o infectie la acel nivel.

Ce este diga dentara? De ce este necesara?

Diga dentara este o folie din latex fixata pe dinte cu ajutorul unei cleme, si ajuta la izolarea dintelui respectiv de restul cavitatii bucale. Este extrem de importanta in cazul tratamentelor de canal, datorita avantajelor pe care le ofera: este confortabila atat pentru medic cat si pentru pacient, realizeaza o izolare perfecta a dintelui pe care se lucreaza, astfel ca bacteriile din saliva nu pot contamina interiorul dintelui, iar substantele dezinfectante cu gust neplacut utilizate de medic, nu ajung in cavitatea bucala a pacientului. Utilizarea acestui sistem de izolare creste considerabil rata de reusita a tratamentului de canal. In ziua de astazi nu se concepe realizarea unui tratament de canal corect fara diga.

De ce nu pot repara dintele cu o plomba, dupa tratamentul de canal

In general, cariile netratate la timp sunt principala cauza pentru care un dinte ajunge sa necesite tratament de canal. De obicei, dintii tratati pe canal prezinta distructii pe mai multe fete, datorita cariei sau cariilor ce au condus la afectarea pulpei, dar si datorita cavitatii de acces pe care medicul dentist o realizeaza in dinte, pentru a putea realiza corect tratamentul de canal. Daca adaugam si faptul ca un dinte fara pulpa dentara (fara "nerv") este mai friabil si mai casant, este usor de inteles ca un astfel de dinte are o rezistenta mult mai mica la fractura in comparatie cu un dinte perfect sanatos. Restaurarea acestor dinti prin intermediul obturatiilor (plombelor) este riscanta datorita riscului mare de fractura. Pentru e elimina acest risc, si pentru a mentine acesti dinti pe arcada pentru o perioada cat mai indelungata, se recomanda ramforsarea lor cu pivoti metalici sau din fibra de sticla, si apoi acoperirea cu coroane dentare.