Coroane ceramice pe suport de Oxid de Zirconiu

Tendinta in stomatologia moderna este de a elimina metalul din cavitatea bucala. Utilizat si in alte ramuri ale medicinii, oxidul de zirconiu este materialul de electie in realizarea lucrarilor dentare, datorita calitatilor acestuia:

Estetica desavarsita

Oxidul de zirconiu este un mineral de culoare alba, cu proprietati remarcabile. Coroanele din ceramica pe suport de oxid de zirconiu au o estetica deosebita datorita absentei suportului metalic, astfel lumina este reflectata la fel ca la dintii naturali. Transluciditatea extrem de asemanatoare cu cea a dintilor naturali. 

Rezistenta superioara

Oxidul de zirconiu are o rezistenta deosebita la flexiune, acesta avand utilizari multiple in industria aeronautica. In medicina oxidul de zirconiu serveste la confectionarea protezelor de sold. Proprietatile mecanice remarcabile il recomanda in realizarea lucrarilor dentare atat in zona frontala, cat si in zona laterala unde solicitarile masticatorii sunt crescute.  In ciuda rezistentei remarcabile, lucrarile dentare din oxid de zirconium sunt mai usoare decat cele clasice metalo-ceramice, astfel adaptarea pacientului este extrem de usoara si de rapida. 

Biocompatibil

Oxidul de zirconiu este extrem de biocompatibil si de bioinert in cavitatea bucala, astfel riscul aparitiilor reactilor alergice este practice nul. Oxidul de zirconiu este inert si din punct de vedere termic, astfel variatiile de temperatura nu sunt conduse catre pulpa dentara, scazand astfel sansele aparitiei inflamatiei pulpare. Lipsa coroziunii oxidului de zirconiu face ca tesutul gingival din jurul marginilor coroanelor dentare sa nu mai capete lizereul gri, asa cum se intampla in cazul coroanelor ce au in componenta lor metal. Lipsa gustului metalic creste considerabil confortul pacientului.

Tehnologia CAD-CAM

Implementarea tehnologiei CAD-CAM (Computer Assisted Design-Computer Assisted Manufacturing) a adus un suflu nou tehnicii dentare, si a permis realizarea unor lucrari protetice de inalta precizie, perfect adaptate pe bonturile dentare. Tehnicianul dentar este asistat de computer atat in realizarea design-ului lucrarii protetice, cat si in confectionarea propri-zisa a acesteia, prin prelucrarea computerizata a blocului de oxid de zirconiu. 

Additional information